Eco-House, Oxford

‘Nature Ascending’: Gold medal

Emerging from a disused timber yard, the transformation from polluted site to finished garden was a wonderful contrast.

An unusually shaped plot demanded a design solution with a strong sense of logic and harmony in order to connect with the new timber framed house and accommodate a home office. The garden suggests 3 distinct spaces without over-enclosing through the use of subtle level changes and hornbean hedging. Planting includes a wildflower meadow (on the flat roof of house and office as well as on the ground plane) along with tall grass and perennial borders acting as a counterpoint to the recurring strong horizontals at play.

A tumbled sett terrace set into compressed gravel provides a threshold between sliding glass doors at the back of the house and the lawn, a theme repeated in the access to the home office, randomly planted with thyme adding an aged softness to the crisp, modern design.

Completed: April 2014

© Rachel Warne

Designers own garden 1

© Rachel Warne

Designers own garden 5a

© Rachel Warne

Designers own garden 3

© Rachel Warne

Designers own garden 2

© Rachel Warne

Designers own garden 4b

© Rachel Warne

Designers own garden 5b

© Rachel Warne

Designers own garden 4a

© Rachel Warne

Designers own garden 6
Elmthorpe Colour copy

Get in touch to see how we can help you

 

Contact us